Årets badare

 

Vandringspriset ”Årets badare” består av en glasskulptur designad av Mats Jonasson från Målerås Glasbruk i Småland. Motivet är mycket passande för vinterbadarna på Kallis, nämligen två isbjörnar på väg ner i en isvak. Priset skänktes av bröderna Kylborn till Bastugillet år 2000 och ska tillfalla den som spridit mest glädje och trivsel i basturna på Ribersborgs kallbadhus under året. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. genom att skicka din nominering till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .Enligt reglerna ska priset gå till en kvinna vartannat år och en man vartannat år. (Under Coronapandemin 2021-2022 när besöken på Ribersborgs kallbadhus begränsdades av myndigheternas beslut, utdelades inte vandringspriset Årets Badare) 


 

 Kent Ånmo blev Årets Badare 2024 efter en mycket jämn omröstning med ovanligt högt röstdeltagande. Det skiljde bara en enda röst mellan honom och tvåan samt ytterligare bara en enda röst till trean. Vandringspriset och blommor överlämnades av styrelsens nestor Marianne Klimm och Kent fick erkännandets för sina engagerade och annorlunda aufguss, där vi bland annat fått uppleva den ovanliga kombinationen av ångande hett aufguss till sång och musik av Edvard Persson, med spontan och rungande allsång i bastun. 

 Årets badare 2023 blev Gunvor Olsson från Lund, som tillsammans med sin make Jonas Olsson upptäckte vinterbadets fröjder genm ett oförglömligt dopp i en isvak på Ribersborgs kallbadhus för några år sedan. 

Gunvor blev snabbt en inbiten vinterbadare och besöker numera Ribersborgs kallbadhus regelbundet tillsammans med sin man Jonas Olsson. Genom ett anslag i omklädningsrummet fick hon upp ögonen för Malmö Bastugille, där hon och Jonas sökte medlemskap. Det öppnade dörren till en ny värld av gemenskap och sammahållning mellan människor med samma brinnande intresse för bastu och vinterbad och Gunvor och Jonas har varit flitiga deltagare i föreningens arrangemang och inte minst resorna med Bastugillet till badparadisen i Tyskland. Under åren som gått har Gunvor blivit en mycket omtyckt och uppskattad vän bland Malmös mest inbitna bastubadare på stadens största och förnämsta kallbadhus och även om omröstningen blev mycket jämn mellan de nominerade kandidaterna, så var det Gunvor som fick flest röster och därmed en inteckning i vandringspriset Årets badare. 

 

Under de förskräckliga pandemiåren 2021-2022 gick Bastugillets verksamhet på sparlåga på grund av de omfattande Coronarestriktionerna och priset Årets badare kunde inte delas ut.  

Percy Löfgren Årets badare 2020

2020

Percy Löfgren

Percy Löfgren fick motta vandringspriset Årets badare, för att han har förmågan att sprida trivsel och glädje på kallbadhuset och inte minst på grund av hans stora engagemang som frivillig viftare under onsdagsaufgussen.

2019

Lena Hedlund

För Lena är träning och vinterbad en livsstil som ger ett rikare och gladare liv. Hennes glädje och optimism smittar av sig i bastun och hennes blinda tro på motion och friskvård har också förmått flera medlemmar i Bastugillet att satsa hårt på Crossfit-träning och ett hälsosammare liv på äldre dar.

2018

Per Lindskoug

En sann glädjespridare, som dagligen sprider glädje och trivsel i ångan på Kallis.

2017

Silke Olofsson      

En glädjespridare
Du mår bra i hennes sällskap
Ställt upp för Bastugillet

2016

Carl-Axel HanssonCarl-Axel Hansson med vandringspriset Årets badare

Han har skrivit den underbara bastuhymnen, som förklarar vår kärlek till Kallis.
Entertainer och en god bastuvän. Bastuhymnen har väl inte undgått någon….
Glad, vänlig, humor, sjunger i bastun:-) talar med alla ger en god stämning i bastun!
Idogt viftandes, sjungandes och konverserades i fuktbastun. Carl-Axel är dessutom pappa till texten i bastuhymnen.

En god vän i alla väder. Carl-Axel med sin sång, på ett utmärkt poetiskt sätt uttryckte vår kärlek till ”våran bastu”.

Hymnen är en hyllning till Ribersborgs kallbadhus.
Alltid på glatt humör o tillför kunskap i ångan till oss ALLA!

2015

Maria Krakau

 

Maria Krakau erövrade titeln och en inteckning i det åtråvärda vandringspriset Årets Badare efter en omröstning bland Bastugillets medlemmar. Som tack bjöd Maria på sin egen hyllningsvisa till Ribersborgs Kallbadhus, som framfördes a capella på årsmötet.

2014

Tomas Jakobsson

En av våra flitigaste badare, Thomas Jakobsson, som besöker badet så gott som dagligen och som ofta tar hand om det populära aufgusset på ett utmärkt sätt, blev Årets Badare 2014, efter en omröstning bland medlemmarna. Thomas förmåga som aufguss-mästare är så känd att det ofta blir kö in till ångbastun när han har lovat ta hand om denna procedur som leder bastubadet till helt nya nivåer.

2013

Jessica Zaar

Jessica Zaar vann överlägset omröstningen bland Bastugillets medlemmar med motiveringen att Jessica alltid sprider trivsel, glädje och god stämning nere på badet.

Till vardags arbetar Jessica som bibliotekarie och hon har många järn i elden utöver den regelbundna vanan med  avkopplande bad och bastu året runt på Ribersborgs Kallbadhus.

Bland annat så sjunger Jessica i kör och hon ägnar sig åt yoga och hon läser naturligtvis mängder av böcker på fritiden. Jessica har ett förflutet som mångårig styrelseledamot i Malmö Bastugille och det arbetet ledde till att hon fick många nya vänner för livet.

2012

Per Enggard Pedersen

Per Enggaard Pedersen: En av många kloka köpenhamnare som valt att bosätta sig på ”rätt sida sundet” och som liksom många av Pers landsmän, snabbt gjort Ribersborgs Kallbadhus till sitt andra hem.

Per har snabbt blivit en i gänget av trogna vinterbadare och hans lågmälda vänliga sätt att sprida dansk ”hygge” och trivsel på badet uppskattas mycket av både yngre och äldre stammisar. I bastun på Ribban pratas det numera allt oftare utländska språk, eftersom det utöver flera inflyttade danskar också finns många internationella studenter från Malmö Högskola, Lunds Universitet och lantbrukshögskolan i Alnarp, som lärt sig att uppskatta Malmös bästa plats för avkoppling och rekreation.

2011

Ewa Borgström

Det blev inte helt överraskande Ewa Borgström som vann omröstningen om titeln  ”Årets Badare 2011.” Ewa är en av de trognaste badgästerna på Kallis och hon sprider alltid glädje och trivsel omkring sig och hon har alltid ett vänligt ord över till alla badgäster, oavsett om det är gamla stammisar eller nya badare.

2010

Andreas Lindekvist

Andreas Lindekvist är en av de mest trogna bastubadarna och en person som alltid sprider glädje och trivsel i den oerhört populära ångbastun, vilket avspeglade sig i att flera av rösterna kom från de damer som föredrar att bada gemensam bastu.

2009

Barbro Lundqvist

Förstagångsbesökare brukar Barbro ta väl hand om, så att de känner sig lika välkomna som stammisarna på badet. 

2008

Nils Persson

Årets badare 2008 blev Nils Persson, en av de trognaste, men kanske också en av de mer lågmälda besökarna i herrbastun. Nisse är smålänning av födsel och ohejdad vana. Han flyttade dock till Malmö 1988 på grund av jobbet och blev övertalad av sin frisör att prova på bastubadets fröjder för drygt 10 år sedan. När Nisse väl kommit till insikt om vilken underbar njutning det är att bada bastu och kyla av sig i de saltstänkta böljorna i Öresund, blev det snabbt en regelbunden vana. Nisse blev pensionär 1995 och numera kan han bada så ofta han vill, året runt. En underbar form av friskvård och gemenskap som Nisse delar med många andra trogna besökare på Ribban. Att vara medlem i Bastugillet och ta del av alla aktiviteter är en självklarhet för Nisse i dag.

2007

Marianne Klimm

Årets badare blev Bastugillets egen Marianne Klimm. En mycket välförtjänt pristagerska som ställer upp för badet i ur & skur!

2006

Hans Ekberg

Rekordmånga röstade på årets badare 2005 och konkurrensen var hård. Den badare som tog hem årets pris blev slutligen Hans Ekberg.

2005 Ulla Bergendorf
2004 Lars-Göran Ekbladh
2003 Ann-Margret Behring
2002 Sven Rosén
2001 Ellin Levin
2000 Kent-Börje Persson